top of page
  • Foto van schrijverRob van Amelsfoort

Niet ontdekte imitaties

Een veel besproken onderwerp bij liefhebbers. Een gevreesd onderwerp voor menig taxateur. De beste vriend van de crimineel. En steeds vaker ongeweten in de collectie van verzamelaar of liefhebber.

De laatste 10 jaar heeft de namaakindustrie zich enorm geprofessionaliseerd. Niet in de laatste plaats door nieuwe technische mogelijkheden. Die maken het mogelijk om met bijna Zwitserse precisie onderdelen en complete artikelen te vervalsen.


Meestal aangeboden op de nieuwe (digitale)verkoopkanalen.

Toename van de vraag naar luxe juwelen en horloges speelt daarbij een belangrijke rol.


De geraffineerde imitaties met zelfs het uurwerk nagemaakt, Kloons genaamd.
Imitatie horloges Patek Philippe, Cartier

Patek Philippe, Rolex, Audemars Piguet, Cartier en andere merken uit de Haute Horlogerie zijn doelwit van criminelen. We spreken hier niet meer over een imitatie maar over een kloon. Elk onderdeel is tot in detail nagemaakt, zelfs de uurwerken.

Met het blote oog bijna niet te herkennen. Een enorm struikelblok voor veel taxateurs. Het vereist specifieke kennis van de gebruikte materialen, merk karakteristieken en productietechnieken. Bovenal veel ervaring met het determineren van deze artikelen.

Op het gebied van juwelen neemt de kwaliteit van de imitaties en synthetische edelstenen de laatste jaren ook toe. Merk juwelen van Cartier, VCA, Boucheron, enz., zijn zeer populair bij het boevenpak.


Het gebeurd wel eens dat juwelen gecontroleerd worden op keurtekens, signatuur van de ontwerper, beoordelen van diamant en edelmetaal. Dit zegt echter nog niet dat het om een origineel juweel gaat. Lees mijn blog en ervaar wat er gebeurd.
Imitatie Juwelen Cartier & Tiffany

Niet zelden moet ik een client teleurstellen tijdens een taxatie. Soms is het eerder getaxeerd (en verzekerd) als zijnde authentiek. Meestal aangekocht op een veiling, in het buitenland of gekregen als geschenk.


Imitatie merk juwelen in 18 karaat goud, gezet met diamant zijn zelfs voorzien van echt lijkende laser inscriptie van het merk, individuele nummers en soms nog een origineel lijkend etui.

Ook hier zal alleen een geoefend oog met een professioneel wantrouwen uitsluitsel bieden. Zo zijn de typische kwaliteit eigenschappen van deze merken moeilijk te evenaren. Met de loep of microscoop is het verschil dan waar te nemen.


Opvallend is dat de imitatie juwelen en horloges vaak vergezeld gaan met een verhaal. “Gekocht van een bevriende relatie die connecties heeft met…”, “Overgenomen van een client die zijn rekening niet kon voldoen”.


Aankopen bij online veilinghuizen zijn vaak ongedocumenteerd en de herkomst is niet bekend. Weet dat juwelen en horloges afkomstig van deze platforms niet door een onafhankelijk expert gecontroleerd worden. Alle beoordelingen gebeuren op afstand op basis van foto’s. En wat u ontvangt blijft onzeker. De verkopende partij komt dan vaak uit het buitenland.

Voor de collectioneur het advies om altijd bij een vertrouwd adres te kopen. Sterker nog, het is van meerwaarde als alle documenten, originele etuis en certificaten bijgeleverd worden.

Deze bij het juweel of horloge behorende stukken zijn in hoge mate van toegevoegde waarde.


In het taxatierapport van de gespecialiseerde taxateur worden al deze elementen inclusief de conditie beschreven. Vergezeld van een deugdelijke fotopresentatie.


Zekerheid staat voorop!


© fenikstaxaties en expertise diensten B.V.

162 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page