Voor ieder die po(o)lshoogte zou willen nemen bij de horlogewereld zijn er een aantal uiterst geschikte musea. Nu er geen reisrestricties meer gelden voor covid-19, loont het om af te reizen naar het hart van de horloge-industrie: Zwitserland. Daar kunt u namelijk bij verscheidene horlogemusea een bezoek reserveren.

In La Chaux-de-Fonds ligt het Musée International d’Horlogerie. Hier maakt u een reis door de tijd, met de tijd als middelpunt. Zowel de vaste als tijdelijke exhibities zijn ongetwijfeld de moeite waard.

Daarnaast worden hier meerdere evenementen georganiseerd, zoals de uitreiking van de Gaïa Prize voor noemenswaardige uitblinkers binnen de horloge-industrie.

In Schaffhausen vindt u het museum van The International Watch Company (IWC) in een voormalig Benedictijns klooster. De tentoonstelling biedt een blik op het verleden, heden en toekomst, evenals uitgebreide informatie over horlogefamilies zoals de Portofino-collectie.

Indien u een zwak hebt voor het merk Omega, kunt u uw ogen uitkijken in Biel. In het hartje van deze stad leert u over de indrukwekkende reis die dit merk heeft afgelegd sinds zijn oprichting in 1848.

Er valt veel te ontdekken over hun horloges die de ruimte, diepzee en Olympische Spelen zien komen en gaan.

Genève biedt u de rijke geschiedenis van Patek Philippe, waar al meer dan twintig jaar een museum is gewijd aan het merk zelf en de kunst van het horloge-maken door de eeuwen heen. U kunt hier immers niet alleen een tentoonstelling van Patek Philippe bezichtigen, maar ook een exhibitie met antieke horloges.

Audemars Piguet kunt u ontdekken in Le Brassus, waar een architectonisch uniek museum-atelier gewijd is aan dit horlogemerk. De invloed van de natuur op de horloge-ontwikkeling wordt uitgebreid belicht, evenals de kunst-historische invloeden op deze traditionele ambacht.

Daarbij biedt het atelier een unieke blik op de precisie en deskundigheid die dit vak vereist.

Evident is dat men niet hoeft te vrezen als het horloge-virus toeslaat. Eventuele symptomen kunnen gemakkelijk bestreden worden met een bezoek aan deze pareltjes tussen de Alpen; daar kunt u uw klok horloge op gelijkzetten.