1) “De taxateur bepaalt de waarde van een horloge of juweel”

Neen, de markt bepaalt de waarde.
Een taxateur beoordeelt het juweel of horloge.
De beoordeling met zoveel mogelijk vergelijkbare items (referenties) bepalen de marktwaarde.

2) “Moet de taxatiewaarde altijd hoger zijn dan de aankoopwaarde?”

Dit geldt vooral wanneer bij aankoop van een juweel of horloge een (gratis) taxatierapport wordt aangeboden met een substantieel hogere waarde dan het aankoopbedrag. Met welk doel denkt u?

Alleen een onafhankelijk gespecialiseerd taxateur zal naar eer en geweten de juiste waarde voor uw verzekering vaststellen.

3) “Een taxatie kan snel en voordelig worden uitgevoerd?”

De beoordeling van een juweel of horloge is de basis voor de uiteindelijke waardebepaling.

De waardebepaling van bijzondere juwelen, edelstenen en (vintage)horloges kan tijdsintensief proces zijn. Het kan dan gaan om details als een specifieke wijzerplaat of wijzer, originaliteit, enz.

Vaak details die voor de eigenaar onbekend waren. Dus nee, een taxatie heeft tijd en zorgvuldigheid nodig.

4) “Wilt u de juwelen en horloges allemaal zien..?”

Ja, een taxatierapport dient volledig te zijn om discussie bij een calamiteit te voorkomen. Elk stuk dient beoordeeld en gewaardeerd te worden.

Partijen sluiten een ‘juridische’ overeenkomst met een verzekeraar op basis van het taxatierapport. Verzekeraar en client hebben één gemeenschappelijk belang, risico beperking. En dat is precies waar de onafhankelijk register taxateur voor staat.

Objecten worden gefotografeerd, zo nodig microscopisch onderzocht. Edelsteen zettingen en sluitingen inbegrepen. Aanvullend wordt de conditie en scope bij horloges vastgelegd.

5) “Is een taxatierapport alleen voor verzekering noodzakelijk”

Neen, er zijn situaties waarin een taxatie door een gespecialiseerd taxateur van horloges, juwelen en diamant aan te bevelen is.

Boedelscheiding, wederverkoop, nalatenschap en vaststelling economische waarde. Elk van deze genoemde situaties kent zijn eigen uitkomst.

Een hardnekkige misvatting is het werken met een percentage van de taxatiewaarde. Ook hier, elk doel van een taxatie vergt zijn eigen benadering.

6) “Kan een edelsteenkundige of laboratorium certificaat dienen als waardering”

Een edelsteenkundige beoordeelt de edelsteen op basis van de wetenschappelijke natuurlijke eigenschappen. De vaststelling van de (vervangings)waarde vereist de kennis van de markt.

Bij bijzondere edelstenen, diamant en parels kan een aanvullend onderzoek worden vereist. Feniks taxaties werkt samen met het Nederlands Edelsteen Laboratorium - Naturalis. Het NEL stelt een rapport op van de wetenschappelijke en optische eigenschappen

7) “Waarom elke 3 jaar een complete hertaxatie?”

Wat Feniks taxaties betreft niet. Feniks taxaties inventariseert, registreert en fotografeert alle waardebepalende eigenschappen en documentatie bij de eerste opname.

De door de verzekeraar gehanteerde termijn voor hertaxatie bedraagt veelal 3 jaar. Door de uitvoerige eerste taxatie wordt een hertaxatie een actualisatie. Sneller, eenvoudiger en minder kostbaar. Dat is waar Feniks Taxaties voor staat.

Ontwikkelingen in de markt kunnen aanleiding zijn voor tussentijdse herwaardering van uw collectie. Denk aan recente sterke stijging van de goudprijs. Maar ook de waarde-ontwikkeling in de horlogemarkt. De waarde op het taxatierapport kan dan afwijken.

8) “Kan een taxatierapport gratis worden aangeboden?”

Een onafhankelijk taxateur van juwelen, diamant en horloges beschikt over de juiste specialistische kennis, ervaring, opleiding en apparatuur.

De vervangingswaarde wordt gebaseerd op de waarde in de markt. Het is aan te bevelen een “gratis” taxatierapport ten minste te laten beoordelen door een onafhankelijk gespecialiseerd taxateur.

Dit zelfde geldt voor een online- of buitenlandse aanbieders.

Evenals mythes, fabels en sprookjes zijn deze misvattingen van alle tijden. We blijven alert in het beperken van risico, want daar is het om begonnen.

 

Dank voor uw aandacht.

Wij zijn geïnteresseerd in uw reactie op dit artikel. Heeft u een vraag, neem dan vrijblijvend contact op of stuur een e-mail.