top of page
  • Foto van schrijverRob van Amelsfoort

Een diamant die zelf de waarheid spreekt?

Bijgewerkt op: 1 feb. 2021

Het taxeren van diamant en juwelen met diamant is altijd bijzonder. Namelijk elke diamant is uniek en nogal eens hebben diamanten een eigen verhaal.

De grootste reden voor onzekerheid bij de cliënt ontstaat ook juist door die verhalen. Vaak uit het verleden, of van horen zeggen.


Een voorbeeld uit de dagelijkse praktijk.

Tijdens een taxatie wordt mij een ring met aanzienlijke diamant aangereikt. De cliënt merkt op; “deze ring is door 2 taxateurs beoordeeld en telkens weer een andere kleur en zuiverheid, ik ben benieuwd wat u constateert“.

Het beoordelen van een diamant in de zetting kan uitsluitend bij benadering plaatsvinden.

Eventuele onzuiverheden, beschadigingen, kunnen door de zetting verborgen blijven voor het oog. Een verschil in inzicht is mogelijk.

Nadat ik de ring ultrasonisch gereinigd heb, neem ik de loep ter hand. Extra scherp geconcentreerd dat zult u begrijpen.

De diamant, in briljant slijpsel, wordt opgemeten en ik stel zo het berekende gewicht vast. Ruim 2,20 carat, meld ik aan de eigenaar.


De cliënt knikt instemmend. Vervolgens start ik optisch onderzoek, “de zuiverheid VS en de kleur H/I”, Opnieuw een instemmende knik van de cliënt.


Maar dan, onder de microscoop zie ik op de rondist een lasergravure. Ik laat de cliënt het nummer oplezen. Enkele minuten later toon ik op mijn computer het online laboratorium certificaat van deze diamant.
Ik vergelijk de geconstateerde eigenschappen met het certificaat, gewicht 2,28 carat, zuiverheid VS2, kleur I. Mijn optische waarneming was dus juist, en werd nu bevestigd door het HRD- diamant certificaat.


Het mysterie van deze diamant is opgelost en wordt vanaf nu met laboratorium certificaat vermeld op het taxatierapport.


Einde discussie.


Slechts een heel klein deel van alle geslepen diamanten heeft een laser inscriptie of is gecertificeerd. Het beoordelen van diamant en juwelen met diamant is altijd voorbestemd aan de gespecialiseerde taxateur met kennis en ervaring.

Steeds vaker krijgen wij te maken met behandelde diamant, synthetisch diamant en imitaties. Om nog maar te zwijgen over onjuiste certificaten van discutabele certificering bureaus.


Heeft u juwelen met diamant?

Wilt u deze laten taxeren en verzekeren?


Graag adviseer ik u.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page