top of page
  • Foto van schrijverRob van Amelsfoort

Weet u wel echt de waarde van uw horloge?

Een veteraan uit het Amerikaanse leger kreeg bijna een hartverzakking toen een expert hem had ingelicht over de waarde en zeldzaamheid van zijn horloge.

(De waarde die hier genoemd wordt is inmiddels al weer verder opgelopen.)


Ik hoop dat u niet het zelfde overkomt na het lezen van mijn blog


Is de waardestijging van horloges en juwelen uniek?


Nee, zeker niet. Op gebied van o.a. moderne kunst, oldtimer auto’s zien we wereldwijd eenzelfde ontwikkeling.


Waar komt deze ontwikkeling vandaan? Eigenlijk heel simpel. Het Zwitserse ambacht op uurwerktechniek is onovertroffen. Digitalisering en elektronica komen hier niet bij in de buurt.


Voeg daaraantoe het fenomeen gelimiteerde productieoplages en het horloge is al in waarde gestegen voordat het de winkel uitkomt. Als u tenminste het geluk hebt er één te bemachtigen. Zelfs met de recent verhoogde productie capaciteit blijft de vraag groter dan het aanbod.


Sterke inflatie, de nog steeds lage spaarrente, fiscale redenen en de almaar meer toegankelijke globale markt maken het ook nog eens aantrekkelijker.


De schaduwzijde


Zoals vaak met alle dingen heeft deze fortuinlijke ontwikkeling een keerzijde.


De markt van imitatiehorloges, onderdelen, verpakking en certificaten is booming. Niet alleen in kwantiteit maar vooral in kwaliteit. Het is bijna perfect.


Hoog gewaardeerde horloges (niet origineel) zijn voorzien documenten en etuis die nauwelijks van echte zijn te onderscheiden. Maar ook originele horloges voorzien van imitatie horlogebanden en andersom! Niet originele wijzerplaten enz.


De kwaliteit van imitaties neemt toe en is voor het ongeoefende oog niet zichtbaar.


Specialisme


De waardeontwikkeling van de eerder genoemde Zwitserse horloges is uniek. Merk, herkomst, documentatie, originaliteit, conditie zijn de factoren die de waarde van een horloge bepalen.

Hoe groter de waardestijging, hoe belangrijker de kleinste details voor een juiste waardebepaling. Het speelveld van de (waardering)specialist.


Voor een algemeen taxateur en/of waarderingsdeskundige een onbegaanbaar terrein.


Wat is de waarde van uw laatste taxatierapport?


Het bepalen van de juiste waarde van uw horloges en juwelen is de beste garantie voor een juiste uitkering bij een calamiteit. Het zal duidelijk zijn dat verzekeren op basis van aankoopnota geen optie is.


Door de razendsnelle waarde ontwikkeling is actualisatie van uw taxatierapport in veel gevallen aan te bevelen.


Als voorbeeld: een Rolex gewaardeerd in 2018 is welhaast zeker met tientallen procenten in waarde gestegen.


Voor merken als Richard Mille, Rolex, Patek Phillipe en Audemars Piguet is actualisatie zeker noodzakelijk. Een waarde verdubbeling in de afgelopen jaren is eerder normaal dan uitzondering.


Verzekeraars, verzekeringstussenpersonen en taxateur dienen de particuliere client hierover te informeren. Zijn zij immers risicomanagers.


Als dit bericht u aanspreekt, neem dan nu contact op met Feniks Taxaties. U ervaart de toegevoegde waarde van een gespecialiseerd taxateur.


Bent u nieuwsgierig geworden naar de waarde van het horloge van de veteraan uit het Amerikaanse leger?

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page