top of page
  • Foto van schrijverRob Van Amelsfoort

Eieren voor je geld kiezen?

Bijgewerkt op: 2 jun. 2023

Nog maar twee jaar geleden werd in een diamantmijn in Noord West Ontario een zeer grote diamant gevonden. Ja, u leest het goed Canada. Het is pas sinds de vroege negentiger jaren dat er op grotere schaal diamant gedolven wordt in Canada. De rol van Canada in de wereldhandel neemt inmiddels gestaag toe.


In 2018 werd in de Victormijn een ruwe diamant van 271carat ontdekt. Op 5 oktober 2020 werd deze inmiddels geslepen diamant in Hong Kong op een on-line veilig aangeboden.


De ovaal geslepen diamant is zo groot als een ei en vult een handpalm. Het gewicht is 102 carat. ( 20,4 gram)

De bijzondere karakteristieken van deze diamant zijn de hoogste zuiverheid In combinatie met de hoogst gewaardeerde kleurloosheid. Deze combinatie is slechts bij één op de honderd diamanten van toepassing.


Bovendien zijn er slechts 7 diamanten bekend van deze kwaliteit en omvang die ooit ter veiling werden aangeboden.


De waarde van een diamant als deze wordt in hoge mate bepaald door de zeldzaamheid in combinatie met vergelijkbare eerder geveilde exemplaren. Maar zoals gezegd elke diamant is uniek, en zo zijn de kopers en de omstandigheden.

Tijdens de veiling duurt het maar enkele minuten voordat het recordbedrag van US $15,7 miljoen wordt afgehamerd. Het hoogste bedrag ooit voor een diamant op een online veiling. Het vorige record bedroeg US $ 2,1 miljoen.

Een mooi resultaat op het eerste gezicht. Toch klinken er geluiden uit de markt dat onder andere omstandigheden ( geen Covid-19) het bedrag zeker hoger uitgevallen zou zijn.


En dat is een mooie opsteker voor de anonieme Japanse koper die volgens bronnen de diamant voor zijn tweede dochter kocht. De diamant is inmiddels naar haar vernoemd “The Maiko Star”. De eerste dochter ontving vorig jaar een diamant van 88,22 carat.

Met het oog op de zeldzaamheid in kleur, gewicht en zuiverheid lijkt het een bijzonder goede investering.


Voorlopig maar op de eieren blijven zitten.

55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page